Hogy is van ez a Halloween, Mindenszentek, Halottak napja kérdés?

Hogy is van ez a Halloween, Mindenszentek, Halottak napja kérdés?

Amerikai ünnep vagy európai szokás?

Amióta a mindennapjaink részei lettek az internet és a közösségi oldalak, gyakran találkozunk olyan posztokkal, ahol vita folyik azon, ki mit is ünnepel október végén és november elején. Van-e Magyarországon Halloween ?

Magyarországon csupán néhány éve terjedt el a Halloween ünneplése, az ijesztgetés, a fura, de annál inkább kreatív jelmezek ideje, kicsit úgy, mint farsangkor. Ez lett a menő, és hogy ilyenkor bulizunk, egy kicsit lazítunk. Vajon ezzel „majmoljuk az amerikaiakat” (itt kérek elnézést a Magyarországon élő amerikai barátaimtól), megszegünk valamit, vagy éppen őseink hagyományait élesztjük újjá?

Mi is ez a Halloween? Tévesen amerikai eredetű ünnepnek tartják, bár tény, hogy az amerikai filmekben igen trendi ez a szokás. Valójában ez az ünnep az angolszász országokban népszerű, főként a skót, ír, valamint walesi közösségekben maradt fent. A kivándorlók magukkal vitték ezt a hagyományt Észak-Amerikába, így lett az amerikai kultúra része. A világ számos részén elterjedt, és az utóbbi években kezdte újra hódító útját Európában.

A Halloween szó mindenszentek előestéjét jelenti, amely az angol “All Hallows Eve” kifejezés rövidített alakjából alakult ki. Az eredeti, ősi kelta ünnep a Samhain volt, ekkor ünnepelték “a nyár végét” és ilyenkor egyszerre hódoltak a Napisten és a holtak Ura előtt. Megfelelő áldozatok bemutatásával ezen a napon engesztelést lehetett szerezni az elhunytaknak, hogy ezáltal átkelhessenek a mennyországba. Ez a hagyomány később keveredett több római ünneppel is, mint például a holtak emléknapjával (Felaria vagy Parentalia) és a gyümölcstermést köszöntő Ponoma-nap szokásaival. A kereszténység terjedésével ezek a régi hagyományok nem merültek feledésbe, hanem részleteiben beépültek a római katolikus egyház által tartott mindenszentek és halottak napja ünnepkörbe.

Október 31.  A Halloween számos elemében emlékeztet a halottak napjára. A démonok és a szellemek ünnepe a keresztény magyar néphagyományban is visszaköszön. Úgy vélték, hogy ilyenkor elvékonyodik az élők és holtak közötti határ, ezért hogy megóvják magukat az emberek a rossz szellemektől, ijesztő maskarákba bújtak. Tökből lámpásokat készítettek, a hagyomány szerint egész estén át égő gyertyákat tettek belsejükbe. A töklámpás eredetileg nem is tökből, hanem takarmányrépából készült, az amerikaiak idővel lecserélték. Ilyenkor Amerikában a gyermekek túlvilági hangulatú jelmezben járják a házakat, és az ajtókon kopogtatva a „Csokit vagy csalunk!” kiáltással szólítják fel a lakókat mindenféle édességek átadására.

Mikor a kereszténység elterjedt, nem tiltották be a pogány ünnepeket és szokásokat, inkább a régi hagyományokhoz igazították őket. Így történt az, hogy október 31-e lett a keresztény ünnep, a Mindenszentek előestéje.

Vagyis november 1-jén Mindenszentek napját tartjuk, amely katolikus ünnep: ilyenkor a megdicsőült lelkekről emlékezünk, minden lélekről, aki üdvösségre jutottIV. Gergely pápa 835-ben beemelte a napot a hivatalos egyházi ünnepek sorába, ekkor lett hivatalos dátum november 01. Hazánkban 2000-től munkaszüneti nap.  

Később november 2-át is szent nappá nyilvánították, ez lett a Halottak napja, azoknak a lelkeknek szentelik, akik hitük szerint még a tisztítótűzben szenvednek.

Sokan úgy tartották, ilyenkor a halott lelkek kikelnek a sírból, ezért díszítették fel azokat, akár még meg is terítettek rajtuk, hogy az elhunyt jól érezze magát sírjában, visszatérjen oda.

Napjainkra ezen szokások többnyire kikoptak a köztudatból, de a sírokat a mai napig feldíszítjük az ünnep virágával és gyertyákat gyújtunk elhunyt szeretteinkért.

Hogy választ kapjunk a feltett kérdésre: nem biztos, hogy csípőből ki kell oktatni azokat, akik töklámpásos fotókat posztolnak és halloweeneznek, hogy nálunk Mindenszentek és Halottak napja van. Az írek és a skótok jófejek, az ő szokásaikat követjük, ha október 31-én, Minden Szentek Éjszakáján egy kicsit lazítunk. Ezt követi tehát Mindenszentek (november 1.), majd november 2-án emlékezünk elhunyt szeretteinkre Halottak napján.

Cikkünk a Magyar nagylexikon, a Magyar katolikus lexikon, a Magyar néprajzi lexikon, Kreatívmagazin és a Cifra Szoba közreműködésével készült

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük